• ÇORM YÖRESİ ALEVİ VE SÜNNİ CEMAATLER - 23/08/2013
  • ÇORUM YÖRESİ’NDE ALEVÎ, SÜNNÎ CEMAATLERİ

          Tarihi kaynakların günümüze aktardığı bilgilerden anlaşılacağı üzere Anadolu topraklarına tarihin değişik devirlerinde Türk yerleşmeleri olmuş. İslam öncesi ve sonrasına dayanan bu yerleşmelerde buraları yurt edinen Türk Aşiretlerinin bazıları, İslam Kültürü ile hiç tanışamamış ve dolayı ile Hıristiyan Türkler olarak kabul edilmişti. Türklerin İslam Kültürünü benimsemesinden sonra gelip yurt edinmiş Türklerde bağlı bulundukları devlet ve milletlerin etkisinde kalarak milli ve dini değerlerini yitirmek üzereydiler.

    Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapıları Türklere tamamen açılınca Türk Alimleri harekata geçmiş ve Rum Diyarı adı verdikleri Anadolu için özel programlar uygulamışlardı. XIII. Yüzyılın ilk çeyreğinde Hoca Ahmet Yesevi Ocaklarında yetişmiş erenlerini Rum Diyarına göndererek bu topraklarda yurt tutmuş Türklerin aslına dönmelerini istemişti.

    Yurdun değişik yöresinde değişik Alimler görev alırken Orta Anadolu’nun bu yöresinde Oğuzların Kargın boy beylerinden “Dede Kargın” görev almış, onun ölümünden sonra  Baba İlyas Horasan-i, Kalender Baba, Hacı Bektaş-i Veli, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bayram-ı Veli” gibi erenler görevi devralmışlardı.

    Bu alpler, erenler kendi adlarıyla kurdukları “Vefa-i, Baba-i, Kalenderi, Bektaş-i, Mevlevi, Şadiye, Bayrami, Safevî Tarikatları” aracılığı ile bu çalışmayı sürdürmüş ve böylelikle Bizans içerisinde asimile olmuş Anadolu insanını tekrar milli ve dini kimliğine kavuşturmuşlardı.

    XV. Yüzyıla gelindiğinde Anadolu topaklarında 20 civarında beylik (Devlet) oluşmuş bu beyliklerden Osmanlı beyliği güçlenerek, diğer beyliklerin siyasi hakimiyetine bir bir son vermeye başlamıştı. Bu bağlamda Safevi Devleti ile çekişmeye başlamış, onunda hakimiyetine son vermek amacıyla savaş kararı almıştı.

    1514 yılında İran Seferine çıkan Osmanlı Ordusu, halen siyasi hakimiyetini sürdüren Dulkadirli Devletinin de desteğini istemiş ancak, Dulkadirli ahalisi Osmanlı’ya destek vermemiş; buna karşı İran’a giderek Safeviler yanında Osmanlı Devletine karşı savaşmışlardı.

    23 Ağustos günü İran sınırları içerisinde Maku şehri yakınlarında bulunan Çaldıran Ovası’nda yapılan savaşta Osmanlı Ordusu galip gelmiş ve Safevi Devletinin siyasi hakimiyetine son vermişti.

    Çaldıran Savaşından geri dönen Osmanlı Ordusu bizzat Yavuz Sultan Selim’in komutasında 1515 yılında Dulkadirli Devleti’nin siyasi hakimiyetine son vererek bölgeyi Osmanlı hakimiyetine almıştı. Devletlerinin siyasi hakimiyetine son verilmesine kızan Dulkadirli ahalisi ve daha önceden kızgınlıkları bilinen Karamanoğlu Devleti ahalisi desteği ile Osmanlı Devletine karşı 1517 yılında  Bozoklu Celal Baba, 1919 yılında Şah Veli, 1525 yılında Söklen-Zünnun oğlu Halil Baba, 1526 yılında Bozoklu Atmaca gibi tarihte Celali, Kalenderi, Türkmen Medrese öğrencileri isyanı adları ile kaydolunan büyük isyanlar çıkarmışlardı.

    Osmanlı hükümetleri bu isyanları önlemek ve bölgede bir sulh oluşturmak amacıyla önce isyana katılan aşiretleri Kıbrıs Adası, Doğu Anadolu, Balkanlar ve Trabzon Yöresine tehcir etmiş ancak, bölgede sulh ortamını sağlayamamıştı. Yüzyıllarca süren bu isyanlar gelişip, güçlenerek çoğalmış ve Osmanlı yönetimi bu işi kökten çözmek amacıyla On binlerce Dulkadirli ve Karamanoğlu Devleti ahalisini başta Rakka olmak üzere Kıbrıs Adası ve İç Eğe İllerinden Afyon, Kütahya, Aydın yöresine zorunlu iskana tabi tutmuştu.

    Yüzlerce yıl sürmüş bu olaylarda Osmanlı yönetimi bu kızgınlık ve kavga ortamını sulha dönüştürememiş, dolayı ile Dulkadirli ve Karamanoğulları Devleti ulusunu oluşturmuş Türkmen Aşiretleri ile hükümet arasındaki kavgalı ortamı giderememişti.

    Osmanlı Devleti bu vatandaşlarına kırgın, vatandaşta devletine kızgın bakmış dolayı ile geçen yüzyıllarda devlet, vatandaş kaynaşması sağlanamamıştı. Bu durumu fırsat bilen Arap devlet ve milletleri “Sünni” cemaat üzerinde oyunlar oynamış, İslam Kültürü diye Arap kültürünü dayatmışlar; Avrupa devlet ve milletleri de “Alevi” cemaati üzerine oyunlar oynamışlar uygarlık, çağdaşlık adı ile kendi kültürlerini dayatarak iki kardeşin arasına mesafe koymaya çalışmışlardır.

    Tamamen siyasi nedenlerle ayrıştırılmış bulunan Alevî, Sünnî adıyla adlandırılmış bu kardeşler bir kısmı aynı köy, aynı mahalle, bir kısmı da ayrı köy, ayrı mahallelerde iskân ettikleri görülür.

    Bu cemaatler arasında soy, boy, aşiret hatta “Sülale-oymaklar” arasında birlikteliğin bulunduğu gerek tarihi kaynaklar gerekse saha araştırmalarından anlaşılır.

    ÖRNEKLER;

    KARGIN AŞİRETLERİ; Adını Oğuzların Karkın Boyu’ndan almış bu aşiret üyelerinin, tarihte, Hüseyin Abad (Alaca) Nahiyesi idari sahasında kurulmuş “Geçit Mezrası”nda 28 hanede, “Akpınar Mezrası”nda 47 hanede, “Alifakih Mezarası”nda 10 hanede, “Çapanpınar Mezrası”nda 17 hanede, “Yağlu Mezrası”nda 13 hanede, “Kızıllar Mezrası”nda 7 hanede, “Kabaklı Mezrası”nda 9 hanede, “Koçhisar Mezrası”nda 3 hanede, “Gerdekkaya Mezrası”nda 15 hanede “Yaban Mezrası”nda 15 hanede,“Kayacık Mezrası”nda 6 hanede, “Murat Seyfi Mezrası”nda 5 hanede, “Sapmaz Mezrası”nda 5 hanede; Bozok idari sahasında kurulmuş “Çandır Mezrası”nda 13 hanede; İskilip Kazası “Ulukargın Karyesi” nde 29 hanede; 1485 yılında Mecitözü Nahiyesi “Karkın Karyesi”nde 11 hane, Çakışla 12 hanede, “Şahyörükleri karyesi“ 16 hanede, “Sarısülemiş karyesi” 2 hanede, “Mühreler karyesi” 17 hanede; Yine, İskilip Kazası “Karkın Karyesi”nde 44 hanede yaşadıkları kaynaklarda yer alır. Bu aşiret üyelerinin torunlarının ise günümüzde bir kısmının alevi, bir kısmının Sünni inanç kültüründe olduğu görülür.

    NÖBETİ AŞİRETİ; Cerit Aşiretine bağlı, Aygar Aşiretine mensup olduğu anlaşılan aşiretin  Nöbeti Baba” adlı bir beyinin türbesinin bulunduğu dağ eteklerinde kurulmuş köylerin bazılarının Alevî, bazılarının Sünnî kültüründe olduğu bilinir. Boğazkale İlçesi, Sungurlu İlçesi ve Yozgat İline bağlı  “Kurbağalı, Göller, Çarşıcuma, Büyük ve Küçükincesu, Kamışlı, Körkü, Yanıcak, Tatlı, Çukurlu, Çadırardıç, Beşkız, Yarımsöğüt, Evci, Ayağıbüyük, Kaymaz Köyleri”nde yaşayan bazı sülalelerin Nöbeti Baba soyundan olduklarına ilişkin anlatımlarda bulundukları görülür.

    KOÇI-KOÇAK AŞIRETI; Koçi Aşiretinin diğer bir adının Koçak Aşireti olduğu Osmanlı vesikaları tarafından aktarılan bir konudur. Tarihte iz bırakmış, kendi adıyla vakıf ve zaviyeler açmış Koçi Baba’nın da Hacı Bektaş-i Veli’nin yakını ve Çepni Boyuna bağlı olduğu bilinir. Koçi Baba’nın yaşayıp öldüğü ve türbesi bulunan Balışeyh İlçesi Koçibeyli Köyü Alevî kültüründe olduğu bilinir.  Günümüzde Yerköy İlçesi idari sahasında kalmış Yukarıihsangazili Köyünün XVI. Yüzyıldaki adının “Koçak”olduğu ve bu köyde  Koçi Baba’ya ait bir vakfın bulunduğu tarihi vesikalarda aktarılır.  Adı geçen köyde yaşayan “Koçak “soyadı almış ve Sünnî inanç kültüründe bulunduğu anlaşılır.

    SARIKIZ-TOKUŞ AŞİRETİ; Çepni Boyuna bağlı olduğu bilinir. Sulakyurt İlçesine bağlı “Sarıkızlı, Faraşlı, Yeniceli, Alişeyhli, Mustak”; Delice İlçesine bağlı “Kavak, Bozköy”; Sungurlu İlçesine bağlı “İnegazili, Turgutlu, Bahşılı, Kuzucak Köyleri” nde Tokuş Babanın soyuna mensup insanlar bulunduğu gerek tarihi kaynaklar gerekse yöre insanının anlatımlarından anlaşılır. Hatta Sungurlu İlçesi Bahşılı Köyünde “Tokuşoğlu” adıyla bilinen mezarda yatan Tokuşoğlu adlı zatın köyün kurucusu ve köyde yaşayan oymakların bazılarının atası olduğu kabul edilir. Tokuş Baba’nın bir kardeşinin de yine aynı ilçenin Kuzucak Köyüne yerleştiği ve bu köyü kurduğu anlatılır. Yukarıda bahis edilen ve Tokuş Babanın soyu olduğu belirtilen köylerimizin bir kısmının “Alevî”, bir kısmının Sünnî kültüründe bulunduğu bilinir.

    KARA BABA AŞİRETİ; Çepnilere bağlı olduğu belirtilen aşirete mensup taifelerin yörede  yaygın bulunduğu günümüze intikal etmiş mezar ve arazi adlarından anlaşılır. Boğazkale İlçesi Çarşıdere Köyü, Sungurlu İlçesi Beşkız Köyü, Çorum İline Bağlı Aliki Köyü, Alaca İlçesi Büyük Camili Köyü, Delice İlçesi Küçükavşar Köyü, Sungurlu İlçesi Küçükpolatlı, Yukarıbeşpınar, Çiftlik, Tirkeş, Oğlaközü Köyleri ve Uğurludağ İlçesi Kızağılı Köyü mıntıkasında bulunan  “Kara Baba”mezarları Alevî, Sünnî ayrımı yapılmadan kutsal kabul edilirler. Bu mıntıkada kurulmuş köylerde yaşayan oymakların bazıları Kara Baba’yı ataları kabul ederler adak ve dileklerini burada yaparlar. Bu köylerimizin bazıları Sünni kültüründedir.

    TÜLÜ AŞİRETİ; Bayındır Boyuna bağlı olduğu belirtilen aşiret mensuplarının, Sungurlu İlçesinin batı  bölgesinde bulunan ve tarihte önemli bir yerleşim yeri olmuş “Tülü” adlı yerleşim yeri civarında bu yerleşim yerinin kalıntısı olarak günümüze eski mezarlık intikal etmiştir.  Bu mezarlığı atalarının mezarlığı kabul eden çevre köylerden “Sarıkamış, Çayan, Çavuş, Çavuşçu, Kavşut, Boztepe, Kızıl, İmirli, Karaçay Köyleri” nin bazılarının Alevi, bazılarının Sünnî kültüründe bulunduğu bilinir.

    AĞCALI-AĞCAKOYUNLU AŞİRETİ; Bağlılık konusunda hakkında değişik görüşler bulunmasına karşı yaygın görüşün Bayat Boyuna bağlı olduğudur. Safevî Devletinin kuruluşunda önemli görevler üstlendiği ve Şah İsmail’e destek için İran’a gittiği belirtilen Ağcalı-Ağçakoyunlu Aşireti mensuplarının bir kısmının Alevî, bir kısmının Sünnî kültüründe bulunduğu anlaşılmaktadır. Buna örnek; Sungurlu İlçesi idari sınırları içerisinde bulunan ve Alevî-Sünnî cemaatlerine mensup oymakların birlikte kurup, yaşadığı Ağcalı-Akçalı Köyü ile Akçakoyunlu (Ağacakoyunlu) köyü verilebilir. Yine, Akçakoyunlu Köyünde yaşayan ve Sünnî kültüründe bulunan “Akçakoyunlu” soyadı almış oymak tezimize destek oluşturmaktadır.

    ÇAYAN AŞİRETİ; Çepni Boyuna bağlı olduğu ve gerek, Safevîler gerekse Safevî şeyhlerinin yanında önemli bir yeri bulunduğu belirtilir. Aşirete bağlı bir taifenin Sungurlu idari sınırları içerisinde bulunan Çayan Köyünün kurucuları olduğu anlaşılır. Burada yaptığımız saha araştırmasında adı geçen köyde yaşayan insanların bir kısmının Alevî, bir kısmının Sünnî kültüründe bulunduğu ve yan yana evler kurup birlikte yaşadıkları görülmektedir. Bu köyde yaşayan “Akşin, Andican, Özkara, Alımlı, Adıgüzel, Özelen, Alamur (bu sülalenin yine aynı ilçeye bağlı Kızılcakışla köyünde yaşadığı ve Alamur soyadı aldığı bilinir) Altekin, İskilip, Özbudak” gibi soyadları almış oymaklara ilişkin yaptığımız araştırmalarda hangi oymak ya da oymakların köyü kurup adını veren, başka bir anlatımla Çayan Aşireti mensubu olduğu bilgisi edinilememiştir. Ayrıca, adı geçen ilçeye bağlı Körkü Köyünde yaşayan ve Alevî kültürü içerisinde bulunan“Çayan” soyadı almış oymak üyeleri bu çerçevede değerlendirilebilir.

    ÇULHA AŞİRETİ; Avşar Boyuna bağlı olduğu belirtilir. Sungurlu İlçesi idari sınırları içerisinde bulunan “Çulhalı Köyü” kurucuları Sünnî, Kamışlı Köyünde yaşayan “Çulhaoğlu” sülale adı almış oymak Alevî, İncesu Köyünde yaşayan “Çulanoğlu”, Çulhaoğlu iken değiştirilmiş” soyadı almış oymak Sünnî; Kemallı Köyünde yaşayan “Çulhaoğlu” soyadı almış oymak“Sünnî”, yine, Sungurlu Çulhalı Köyünde yaşayan Poyraz soyadı almış oymağın atalarının son yüzyıllarda Malatya yöresinden geldiği ve bu oymağın Malatya yöresinde Alevî kültüründe iken Çulhalı köyünde Sünnî  kültüründe yaşadığı belirtilmektedir.

    HALAÇ AŞİRETİ; Avşar Boyuna bağlı olduğu bilinen aşirete mensup oymakların, Kızılırmak, Çiçekdağı ve Şefaatli İlçelerine bağlı “Halaçlı Köyleri” nde yaşayan taifeleri ile Delice İlçesi Coğul Köyünde yaşayan “Halaç” sülale Şentürk soyadı almış taifesinin “Sünnî”; Sungurlu İlçesi Kemallı Köyünde yaşayan “Halaç-oğlu” soyadı almış taifesi ile Alaca İlçesi Alacahöyük Köyünde yaşayan “Halaç” soyadı almış taifesinin  "Alevî” kültüründe bulunduğu görülür.

    ALAMASLI AŞIRETI; Yazır Boyuna bağlı olduğu belirtilen aşiret mensubu taifelerden, Alaca İlçesi idari sahasına kurulmuş eski adı “Alamaslı” yeni adı Çevreli Köyü’nde yaşayan insanların Alevî, Sungurlu İdari sahasında kurulmuş eski adı“Alamaslı” yeni adı Orta köyü’ nde  yaşayan insanların Sünnî kültüründe bulunduğu görülmektedir.

    EYMIR-İMIR AŞİRETİ; Adını, Eymür Boyundan almış aşiretin, Sungurlu İlçesine bağlı “İmirli Köyü” nde yaşayan taifeleri “Sünnî”, Delice İlçesine bağlı “İmirli Köyü” nde yaşayan taifeleri “Alevî” kültüründe bulunduğu bilinir.

    DEDESLI-GÜNDEŞLI AŞİRETİ; Aşiret mensuplarının XVII. Yüzyılın ilk çeyreğinde Çorum İli Uğurludağ ile İskilip İlçeleri idari sahalarında bulunan “Dedesli” adı ile adlandırılmış ova civarında 28 köye yerleştiği belirtilir. Dedesli Aşireti üyeleri tarafından kurulmuş köylerden “Karakeçili, Kertme, Tutpınar, Hasandeğen, Hacıbey, Babaoğlu köyleri “Alevi” inanç kültüründe iken, “Aşlıarmut, Çeltek, Hacıahmet, Saz, Boztepe ve Kızağılı Köylerinin “Sünni” inanç kültürnde “İnalözü Köyü”nde yaşayan taifeleri ise bir kısmı “Alevi”, bir kısmının “Sünni” inanç kültüründe bulunmaktadır.

    KARAKEÇİLİ AŞİRETİ; Kayı Boyuna bağlı olduğu bilinen aşiret mensuplarının kurduğu Boğazkale İlçesi Karakeçili Köyü “Sünnî”, Çorum İline bağlı Karakeçili Köyü “Alevî” kültüründe bulunmaktadır. Her iki köyde yaşayan aşiret üyeleri soyadı kanunundan önce kullandıkları lakap-sülale adları “Sarıçimen ve Boynuuzun”  adını soyadı olarak halen yaşattıkları görülür.

    KERTME AŞİRETİ; Çorum yöresinde kurulmuş Kertme Köyü ahalisi “Alevî”, Sungurlu İlçesi idari sınırları içerisinde bulunan Kertme Köyü ahalisi “Sünnî” kültüründe bulunmakta ve her iki köyde de “Karaman” soyadı alıp sülale seceresini yaşatan ailelerin bulunduğu bilinir.

    BAHADDINLI AŞIRETI; Bahaddinli Aşiretine mensup taifelerin İskilip İlçesi idari sahasında yaşayan taifeleri Sünnî; Yozgat İli Sorgun İlçesi “Bahaddinli Kasabası” nda yaşayan taifeleri Alevî kültüründe bulunduğu görülür.

    TOKLU AŞIRETI; Varsak Aşiretleri arasında görülür. Sungurlu İlçesi Arabaçayı Köyünde yaşayan  ve Alaca İlçesi İmat Köyünden geldiği rivayet edilen taifenin “Sünni”,  İmat Köyünde yaşayan insanların Alevî kültüründe bulunduğu bilinir.

    YALDIRAN OYMAĞI; Sungurlu İlçesi Cevheri Köyünde yaşayan bu oymağın atalarının “Alevî”  kültüründe, oymak üyelerinin ise günümüzde “Sünnî” kültüründe olduğu belirtilmektedir.

    DALKILIÇ AŞIRETI; Aşiretin, Sungurlu İlçesi Yarımsöğüt Köyünde yaşayan uzantısı “Sünni”, Şabanözü İlçesi Mart Köyü civarında yaşayan uzantısı “Alevi” kültüründe bulunduğu anlaşılır.

    CILVAR OYMAĞI; Sungurlu İlçesi, Çamoluk Köyünün eski isminin Cilvar olduğu ve bu köyden bir taifenin geçmişte Akpınar Köyüne göçtüğü belirtilir. Cilvar-Çamoluk Köyünde yaşayan insanlar Sünnî inanç kültüründe bir yaşam tarzı seçmişlerken, Akpınar Köyüne yerleşen ailenin “Cilvarlıoğlu” soyadı aldığı ve Alevî kültürü içerisinde bir yaşam tarzı seçtiği görülür. Sözkonusu oymağın Çamoluk Köyü kolunu “Şimşek veyahut Erdoğan” soyadı almış oymak oluşturduğu sanılmaktadır.

    YAĞMUROĞLU AŞIRETI; Sungurlu İlçesi, Arifegazili Beldesinde yaşayan ve günümüzde “Sünni” kültüründe bulunan“Yağmuroğlu” soyadı almış oymağın atalarının, Çorum İli Ovacık Köyünden gelip buraya yerleştiği, dolayı ile “Alevî” kültüründe olduğu anlaşılır. Aynı ilçeye bağlı Orta kışla Köyünde yaşayan Kılıç soy, Yağmuroğulları sülale adı almış oymağın ataları “Alevî” kültüründe bulunduğu oymak üyelerinin ise günümüzde “Sünnî” kültüründe bulunduğu bilgileri aktarılmıştır.

    YAMUK VE İSKILIPLIOĞLU OYMAĞI; Sungurlu İlçesi Büyükpolatlı Köyünde yaşayan bu oymakların atalarının Alevî, günümüzde ise Sünnî kültüründe oldukları anlatılmaktadır.

    UZAN OYMAĞI; Sungurlu İlçesi Arifegazili Beldesinde yaşayan bu oymağın ataları yine, aynı ilçeye bağlı Çavuş Köyü’nden geldiği ve Alevî kökenli oldukları belde ahalisi ve oymak üyeleri tarafından anlatılır.

    DEMIRHAN OYMAĞI; Uğurludağ İlçesi idari sahasında kalmış, eski adı “Türkmihmatlı”(Küçükyamadı), yeni adı“Küçükerikli” adıyla anılan köyde Alevî kültüründe yaşarlarken, her hangi bir nedenden dolayı yaşadığı köyü terk ederek Sungurlu’nun İncesu Köyüne yerleşmiş ve bu köyde Sünnî inanç kültürünü yaşamaktadır.

    KAVURGALI AŞIRETI; Yüreğir Boyuna bağlı olduğu belirtilir. Bu aşirete bağlı taifelerin Hüseyin Abâd-Alaca, Çiçekdağı, Salmanlı-Yerköy ve Sungurlu idari sahalarında yaygın olarak yaşadıkları ve bunların bir kısmının aşiret adıyla köy kurdukları, bir kısmının da başka boylara mensup aşiretlerle birlikte yaşadıkları bilinir. Geniş bilgisi ilgili başlık adı altında verildiği gibi bu aşirete mensup taifelerin bir kısmının Alevî, bir Sünnî kültüründe bulunduğu görülür. Buna örnek, Alevî kültüründe bulunan Sulakyurt İlçesi “Kavurgalı Köyü”, Keskin İlçesine bağlı “Kavurgalı Köyü”, Sünnî kültüründe bulunan diğerleri verilebilir.

    KUREYŞ-TUT OYMAKLARI; Sungurlu İlçesi Alembeyli Köyünde yaşayan bu oymakların akraba oymak oldukları köylüler ve oymak üyeleri tarafından bilinmektedir. Söz konusu oymaklardan “Kureş” soyadı almış oymağın Alevî, “Tut”soyadı almış oymağın Sünnî kültünde bulunduğu bilinir.

    DEMİRCİLER AŞİRETİ; Çepni Boyuna bağlı olduğu ve Salmanlıların Askeri kanadını oluşturduğu belirtilir. Aşirete mensup bazı taifelerin yörede yaşadığı ve bunların bazılarının Alevi, bazılarının Sünni kültüründe bulunduğu görülür. Buna örnek, Sungurlu İlçesi Tatlı ve Yarımsöğüt Köylerinde yaşayan “Demirciler” sülale-soy adı almış uzantıların Sünni, Çukurlu ve Çiçeklikeller Köyünde yaşayan “Demirciler” sülale adı almış uzantılarının Alevi inanç kültüründe bulunması verilebilir.

    KARACA OYMAĞI; Yazır Boyuna bağlı olduğu belirtilir. Uğurludağ ilçesi eski adı Karaavdar, yeni adı Gökçeağaç olan köyde yaşayan Karaca soyadı almış oymağın atalarının Alevî, günümüzde ise oymak üyelerinin Sünnî kültüründe bulunduğu oymak üyelerinden dinlenilmiştir.

    EVCİ AŞİRETİ; Bayat Boyuna bağlı olduğu belirtilir. Bilindiği gibi Tahtacı Aşiretlerinin diğer bir adı da “Evci”dir. Alevî inanç kültüründe bulunduğu bilenen Evci-Tahtacı Aşiretlerin bir kısmının Sünnî kültüründe bulunduğu saha araştırmalarından anlaşılır. Buna örnek;  Çorum İli civarında kurulmuş “Evci” adlı Altı köyden üçünün Alevî, üçünün Sünnî inanç kültüründe bulunması;  Alevî kültüründe bulunan Yozgat İli Akdağmadeni İlçesine bağlı “Aşağı Evci, Yukarı Evci Köyleri” ve Sünnî kültüründe bulunan Boğazkale İlçesi “Evci Beldesi” verilebilir.

    GÖZÜKIZIL AŞİRETİ; Evci Aşireti dedesi İbrahim Dede’ye “Gözükızıl” adı verildiği tarihi kaynaklardan anlaşılır. Yukarıda görüldüğü gibi Evci Aşireti üyelerinin bir kısmı “Alevi”, bir kısmı “Sünni” kültüründedir. Gözükızıl Ocağına bağlı olan, Çorum İli Şanlıosman Köyü  ve çevrede kurulmuş bazı köylerde yaşayan  ahali “Alevi”, Delice İlçesi ve Kırşehir İli idari sahasında kurulmuş “Gözükızıl” adlı köylerde yaşayan ahali “Sünni” kültüründedir.

    ÇAVUŞ AŞIRETI; Karakeçili Aşiretine bağlı olduğu yönünde yaygın görüş bulunmaktadır. Sungurlu İlçesi idari sahasında “Çavuş ve Çavuşçu” adıyla kurulmuş köylerden, “Çavuş Köyü Alevî”, Çavuşçu Köyü “Sünnî” kültüründe bulunmaktadır. Sünnî kültüründe bulunan Çavuşçu  Köyünü kurup adını veren oymağında  “Çavuşoğlu” soyadı aldığı ve Sünnî cemaatine bağlı olduğu bilinir. Ayrıca, Yozgat İl sınırları içerisinde kurulmuş “Çavuşlu Köyü” nün Alevî kültüründe bulunduğu görülür.

    KIZILKOCALI, ŞAM BAYADI, VARSAK, SİLSÜPÜR AŞİRETİ; Üyelerinin Safevî Devletinin Kuruluşu için İran’a gittiği ve bu aşiretlerin Alevî kültüründe bulunduğu kabul edilir. Silsüpür Aşiretinin Şah İsmail’in huzuruna çıkıp, el öpüp Kızılbaşlık giyip, Alevî kültürünü seçtiği ancak,  daha sonra Anadolu’ya geri dönüp bölgeye yerleşerek Sünnî kültürüne geçtiği tarihi kaynakların aktardığı konulardandır.

    Ayrıca, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale ve Çankırı yöresinde yaşayan “Ali Baba Aşireti, Varsak Aşireti, Güllüce Aşireti, Mamalı Aşireti,  Çiçekli Aşireti, Hacılar Aşireti, Sancı Aşireti, Çay Aşireti, Elmalı Aşireti, Sarıkamış Aşireti, Kozlu Aşireti, Eşen Aşireti, Hırka, Yenice Aşireti” mensuplarının bir kısmının “Alevi”, bir kısmının da “Sünni” kültüründe olduğu anlaşılır.

    Yukarıda kısa örneği verildiği gibi söz konusu bölgede yaşayan “Alevi, Sünni” adı almış insanların aynı, soy, aynı boy ve aynı sülaleye mensup oldukları görülür.


                
    İletişim:

    e-mail:iucakci@ismailucakci.com

    yeseviyolunda@gmail.com

    05379416709

    Konu ile İlgili ayrıntılı ve kaynakça bilgi;

    “ÇORUM, YOZGAT, KIRIKKALE, KIRŞEHİR, ÇANKIRI YÖRESİNDE OĞUZ BOYLARI” adlı kitabımızda verilmiştir. Bakınız.

     

     

    Duyuru Arşivi

  • KANDİL
  • ÇORUM MECİTÖZÜ NDE DEPREM
  • MEVLİT KANDİLİ
  • İŞ İLANI
  • İŞ İLANI
  • 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
  • REGAİP KANDİLİ
  • İŞ İLANLARI
  • MUHSİN YAZICIOĞLU
  • DESTEK
  • VEFAT
  • Regaip kandili
  • KERBELA
  • GAZİ ÇORBA-SULU YEMEK-IZGARA
  • 19 EYLÜL
  • MÜHENDİS PERSONEL ALIMI
  • CHP ETİMESGUT İLÇE BAŞKAN ADAYI
  • DESTEK
  • TÜRK DİLİ
  • KADİR GECESİ
  • AŞIK VEYSEL
  • MİRAÇ KANDİLİ
  • SİTEYE ULAŞIM
  • DÜĞÜNE DAVET
  • CUMA
  • DÜĞÜNE DAVET
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • İNALÖZÜ
  • CUMA
  • CUMA
  • DAVET
  • DAVET
  • CUMA
  • 30 AĞUSTOS
  • DÜĞÜN&DAVET
  • CUMA
  • DÜĞÜN&DAVET
  • CUMA
  • CUMA
  • MASA SANDALYE KİRALANIR
  • CUMA
  • HEMŞEHRİ FİRMAMIZ
  • MİRAÇ KANDİLİ
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • İŞ İLANLARI
  • DAVET
  • 05 ARALIK 1934
  • 03 ARALIK
  • CUMA
  • DAVET
  • Şoför Aranıyor
  • CUMA
  • Mevlit
  • CUMA
  • CUMA
  • ÇORUMLU AŞIKLAR VE OZANLAR DERNEĞİ
  • CUMA
  • CUMA
  • mevlit
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • DAVET
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • DAVET
  • BERAT KANDİLİ
  • ÇORUM ANADOLU AŞIKLAR DERNEĞİ
  • DÜĞÜN
  • İSTİKLAL MARŞI NIN KABULÜ
  • PROF.DR.NECMETTİN ERBAKAN
  • CUMA
  • UD DERSİ
  • CUMA
  • ACİLLL
  • ACİLL KAN ARANIYOR
  • DAVET
  • CUMA
  • CUMA
  • BAYAN ELEMAN ARANIYOR
  • B2 VİTAMİNİ
  • DAVET
  • CUMA
  • 3 ARALIK
  • CUMA
  • MEVLİT KANDİLİ
  • 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
  • KAYIP ARANIYOR
  • BAYAN ELEMAN
  • 4.ÇORUM TANITIM GÜNLERİ
  • MEVLÜT YEMEĞİ
  • VEFAT
  • VEFAT
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • DAVET
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • NEŞET ERTAŞ
  • İSKİLİP DOLMASI/DAVET
  • CENAZE
  • CUMA
  • DAVET
  • ESENLER ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • DAVET
  • DAVET
  • DÜĞÜN&DAVET
  • 1 MAYIS
  • DAVET
  • 23 NİSAN
  • MİRAÇ KANDİLİ
  • CUMA
  • DAVET
  • DAVET
  • DAVET
  • CUMA
  • DÜĞÜN&DAVET
  • DAVET
  • REGAİP KANDİLİ
  • VEFAT
  • CUMA
  • ÇORUMLU AŞIKLAR VE OZANLAR DERNEĞİ
  • 14 MART TIP BAYRAMI
  • 08 MART
  • CUMA
  • CUMA
  • VEFAT
  • M.AKİF ERSOY
  • CUMA
  • ŞEHİDİMİZ VAR
  • CUMA
  • MEVLİT KANDİLİ11ARALIK PAZAR
  • CUMA
  • 03 ARALIK
  • KIŞ LASTİKLERİ
  • OPTİK
  • CUMA
  • CUMA
  • DAVET
  • DÜĞÜN
  • DAVET
  • CUMA
  • CUMA
  • Rahmetle anıyoruz
  • CUMA
  • CUMA
  • DÜĞÜN&DAVET
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • İŞ İLANI
  • DÜĞÜN
  • DAVET
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • DAVET
  • CUMA
  • DAVET
  • CUMA
  • KADİR GECESİ VE CUMA
  • CUMA
  • VEFAT
  • CUMA
  • CUMA
  • BERAT KANDİLİ
  • CUMA
  • CUMA
  • İŞ İLANI
  • ASKER KINASI
  • CUMA
  • MİRAÇ KANDİLİ
  • VEFAT
  • CUMA
  • 23 NİSAN
  • CUMA
  • ÇORUM BELEDİYE SPOR
  • SÜLEYMAN KOÇAK
  • CUMA
  • NİŞAN
  • REGAİP KANDİLİ
  • OTİZM
  • CUMA
  • DÜĞÜN/DAVET
  • CUMA
  • RAHMETLE ANIYORUZ.
  • ŞEHİT
  • NEVRUZ
  • SATILIK ARAÇ
  • İSTİKLAL MARŞI
  • CUMA
  • 08 MART
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • CUMA
  • ACİLLL
  • ZİYA YERLİTAŞ
  • CUMA
  • ŞEHİT
  • ELEMAN ARANIYOR
  • CUMA
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • MUHSİN YAZICIOĞLU
  • ACİLLL
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • DAVET/HAMAMÖNÜ
  • AZERBAYCAN
  • HİCRİ YILBAŞI
  • ACİLL SATILIK YAZLIK
  • GAZİLER GÜNÜ
  • CUMA
  • CUMA
  • VEFAT(FARUK ŞAHİNBAŞ)
  • VEFAT
  • CUMA
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • MEVLİT
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • ASKER KINASI
  • CUMA
  • REGAİP KANDİLİ
  • CUMA
  • CUMA
  • VEFAT
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • CUMA
  • DAVET
  • CUMA
  • DOĞAL
  • YORUMSUZ
  • CUMA
  • CUMA
  • BAYAN ELEMAN ALINACAKTIR
  • ACİLLL
  • 3.AHLAK ŞURASI
  • CUMA
  • VEFAT
  • SEYİT TOPBAŞ
  • ETİMESGUTTA YAŞAYAN ÇORUMLULAR
  • AZERBAYCAN
  • BEKİR ATEŞ
  • CUMA
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • NACİYE TOPBAŞ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • VEFAT
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • DAVET
  • VEFAT
  • ANKARA NIN BAŞKENT OLUŞU
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • DAVET
  • DAVET
  • DAVET
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • ÇOCUKLAR
  • DAVET
  • SELAHATTİN EMRE
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • CUMA
  • DAVET
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • SERVİS ŞOFÖRÜ
  • İŞ İLANI
  • MEVLİT
  • PERSONEL ALINACAKTIR
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • DÜĞÜN/DAVET
  • VEFAT
  • DAVET
  • OĞUZCAN ŞAHAN
  • YUNUS&ZEHRA
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • DÜĞÜN/DAVET
  • DÜĞÜN/DAVET
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • MİSİAD
  • UNUTMADIK/UNUTTURMAYACAĞIZ
  • CUMA
  • DAVET
  • DUYARSIZLAR
  • MARUL CAFE
  • KAYIP/ARANIYOR
  • BAŞARI
  • CUMA
  • VEFAT
  • KERKÜK
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • TOKSİNLER
  • DENEMEK TE FAYDA VAR
  • İskilp
  • İNAL KÖYÜ
  • CUMA
  • YUKARI FINDIKLI
  • ŞÖLEN
  • GURUR
  • MİSİAD
  • RANA İSLAM DEĞİRMENCİ
  • CUMA
  • DAVET
  • ELEMAN ARANIYOR(ÇORUM HİTİT DERNEKLER FEDERASYONU)
  • CEMALETTİN KURTOĞLU
  • ŞEHİT
  • AMELİYAT
  • CUMA
  • BİLGİSAYAR BİLEN YÖNETİCİ BAYAN ARANIYOR
  • AŞÇI ARANIYOR
  • ÇORUM MERKEZ İNALÖZÜ KÖYÜ
  • CUMA
  • VEFAT
  • DÜĞÜN
  • DÜĞÜN
  • CUMA
  • NENE HATUN
  • VEFAT
  • ÇULHALI KÖYÜ/SUNGURLU
  • KIRIM
  • MADENCİ KARDEŞ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • MEVLİT
  • ANNELER GÜNÜ
  • CUMA
  • AŞAĞI FINDIKLI KÖYÜ
  • 3 MAYIS
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • 1MAYIS
  • REGAİP KANDİLİ
  • VEFAT
  • İKİZLİ KÖYÜ
  • MEVLİT
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • İSTİKLAL MARŞI
  • VEFAT
  • CUMA
  • TÜRK DÜNYASI MÜZİK
  • CUMA
  • KUTLAMA
  • CUMA
  • DÜĞÜN
  • VEFAT
  • ÇORDEF
  • CUMA
  • VEFAT
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • RUHUN ŞAD OLSUN
  • DAVET
  • LÜTFEN DİKKAT
  • 22 MART TIP TEKNİSYENLERİ
  • DAVET
  • CUMA
  • DAVET
  • VEFAT
  • ERCAN DAŞDAN
  • DAVET
  • SİNCAN ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • ÇORUMSPOR ANKARA DA
  • ÖNEMLE DUYURULUR
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • AZİM VE NİYET
  • ETİMESGUTTA YAŞAYAN ÇORUMLULAR
  • SÖZLER
  • BOĞAZKALE İLKÖĞRETİM OKULU
  • 8MART
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • MUHTAR ADAYLARIMIZ/sincan
  • RAHMETLE ANIYORUZ
  • ÇORUM ŞOFÖRLER VE NAKLİYECİLER ODASI
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • MUHTAR ADAYLARIMIZ
  • TÜRK DÜNYASI(RANA İSLAM DEĞİRMENCİ)
  • ÇORUM VAKFI
  • RANA İSLAM DEĞİRMENCİ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • ARANIYOR
  • ÇORDEF MEDYA TV
  • VEFAT
  • CUMA
  • ACİLLL
  • ÇİÇEKLİ KELLER KÖYÜ
  • DUYURU
  • YUKARI ZEYTİN KÖYÜ
  • CUMA
  • DAVET
  • ADAY ADAYLARI
  • ADAY ADAYLARI
  • FIKRA
  • PROF.DR.MEVLÜT KARAKAYA
  • ALİ RIZA ÇALKAN
  • KAZIM SONER İMAL
  • HÜSEYİN ASLAN
  • MEHMET YEŞİL
  • İHSAN KÜÇÜKVELDET
  • MUSTAFA ÖZDEMİR
  • İSMAİL TÜRK
  • ZÜHTÜ ÖZCİMBİT
  • ZEYNEP SOLAK
  • ÇEKVA
  • TÜRKMENEM
  • CUMA
  • HOLLANDA DA TÜRK FESTİVALİ
  • KAFKAS KARTALI
  • AÇILIŞA DAVET
  • TOPLANTI
  • 15.YIL DÖNÜMÜ
  • CUMA
  • AÇILIŞA DAVET
  • ŞEHİT
  • OSMANCIK FOTOĞRAF FESTİVALİ
  • YENİ KATILIM
  • ALİ KIRILMAZ
  • HAYIRLI CUMALAR
  • MUHTAR ADAYLARIMIZ
  • ALPER BİLAN
  • ÇEKVA
  • İMİRLİ KÖYÜ
  • ÇORUMLULAR MAMAK I SALLADI
  • www.ondokuzlar.com
  • NASIL
  • YENİ KATILIM
  • ÖNEMLİ..!!!??
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • YAYLA HABER 5 YAŞINDA
  • ALEMBEYLİ KÖYÜ
  • YENİ KATILIM EROL KAYA
  • ACİLLL
  • TEBESSÜM
  • ADAY ADAYLARI
  • MEVLİT KANDİLİ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ
  • MUHTAR ADAYLARIMIZ
  • ADAY ADAYLARI
  • VEFAT
  • BİR AVUÇ UMUT ÖYKÜLERİ
  • ÇORDEF
  • AFDER
  • NASIL BAKARSAN
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • ADAY ADAYLARI
  • CİHADİYE KÖYÜ
  • ADAY ADAYLARI
  • ADAY ADAYLARI
  • MEKKE NİN FETHİ
  • VEFAT
  • İSMAİL UÇAKCI
  • www.ondokuzlar.com
  • ABDULLAH ŞAHİNBAŞ
  • SÖZLER
  • ŞÖLENE DAVET
  • HEMŞEHRİ ADAYLARIMIZ
  • MEHMET AKİF ERSOY
  • CUMA
  • ATATÜRK ÜN ANKARA YA GELİŞİ
  • ZEYNEP SOLAK
  • HARAM SALTANATI
  • SARAYCIK KÖYÜ
  • 101 PROJE /2ALİ RIZA ÇALKAN MHP MAMAK BEL.BŞK.ADAYI
  • 101 PROJE/1 ALİ RIZA ÇALKAN MHP MAMAK BEL.BŞK.ADAYI
  • BOLU MUDURNU/YILBAŞI
  • 22 ARALIK 1914
  • KARAKUŞ LEBLEBİ
  • BEYLER BU VATAN SİZE NEYLEDİ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • HİTİT DERNEKLER FEDERASYONU
  • EVLENECEKLERE VE MOBİLYA ALACAKLARA DUYURULUR
  • YEDİ BÖLGE TEK YÜREK
  • MUHTAR ADAYIMIZ
  • ÇORDEF MEDYA TV
  • VEFAT
  • CUMA
  • AŞIK VEYSEL
  • VAHA DEMİR/ÇELİK
  • CUMA
  • 03 ARALIK
  • CUMA
  • ÇORUM VAKFI
  • ACİL KAN
  • MAKBULE BALCI
  • 24 KASIM
  • ÇORUMLU AŞIKLAR VE OZANLAR DERNEĞİ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • OSMAN ŞENGÖZ
  • MEVLANA
  • SAZKÖY
  • ÇORUM TANITIM
  • HDF
  • EN İYİ YER
  • CUMA
  • HAMDİ ŞAHİNBAŞ
  • MUHARREM AYI
  • CUMA
  • İSKİLİP SPOR
  • DAVET
  • VEFAT
  • ÇORUMSPOR
  • MANALI SÖZLER
  • 29EKİM 2013
  • ETLİK TE KİRALIK DAİRE
  • BABA VE OĞULLARI
  • TÜRK
  • ÇORUMSPOR
  • CUMA
  • SEÇİM PROĞRAMI
  • GÜLE GÜLE
  • İLBER ORTAYLI
  • TÜRK
  • ÇORUMLU OLMAK
  • KIZGIN ŞİİR
  • ALTINDAĞ
  • GÜVELİK ALINACAKTIR
  • MHP ALTINDAĞ ADAY ADAYI
  • DÜĞÜN
  • ÇORUM VAKFI
  • ÖZLÜ SÖZLER
  • AZERBAYCAN
  • CUMA
  • M.ALİ DEMİR
  • DİL
  • ZİYA YERLİTAŞ
  • KUTLAMA
  • ANKARA NIN BAŞKENT OLUŞU
  • VEFAT
  • ÇORUMSPOR
  • BAYRAM
  • ÖMER VEFAT
  • YORUMSUZ SÖZLER
  • CUMA
  • VEFAT
  • HEMŞEHRİMİZE BAŞARILAR DİLERİZ
  • HÜSEYİN ŞENGÖZ
  • HATİCE GEDİK
  • YORUMSUZ SÖZLER
  • BİR AY DOĞAR
  • TÜRK ÜN ADI
  • GÖLYAZI YA
  • 1 000 000 ÇORUMLU
  • KESİLMESİ GEREKEN
  • ADAY ADAYLARI
  • ALLAH YARDIMCILARI OLSUN
  • 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
  • VAZGEÇME
  • DUA
  • CUMA
  • ANDIMIZ
  • HEDEF VE KORKU
  • ÖZLÜ SÖZLER
  • SAFER AYI
  • KİTAP GÜNLERİ
  • ŞU ÇILGIN TÜRKLER
  • ÇORUM BAYAT ÇUKURÖZ KÖYÜ
  • CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
  • NEYİME
  • 26 EYLÜL TÜRK DİL BAYRAMI
  • NEŞET ERTAŞ
  • BURS
  • AHİLİK HAFTASI
  • ÇORUM BELEDİYE SPOR MAÇI
  • ZEKİ MÜREN
  • YORUMSUZ SÖZLER
  • KUTSAL YOLCULUK
  • NEDEN ACABA
  • DÜĞÜN
  • GÖLBAŞI ÇORUMLULAR BİRLİĞİ
  • CUMA
  • DÜĞÜN/DAVET
  • ADAM
  • 19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ
  • MAVİ OCAK SUNGURLU/ÇORUM
  • GÖLBAŞI ÇORUMLULAR BİRLİĞİ
  • ADNAN MENDERES
  • MAALESEF
  • ACABA
  • OKTAY SİNANOĞLU
  • RUHLARI ŞAD OLSUN
  • SAFIMIZ
  • RIZA ÇÖLLÜOĞLU
  • TÜRK MİLLETİ
  • bir daha düşünün
  • GETMEYİN HERİ
  • CUMA
  • KUTLAMA
  • SURELER VE ANLAMLARI
  • ÖĞÜT
  • SÖZLER
  • ÖĞÜT
  • İŞ ARAYANLAR
  • DAVET
  • BEBEK
  • BÖBREK TAŞI
  • BEKTAŞİ TARİKATI
  • TÜM HEMŞEHRİLERİMİZ DAVET EDİYORUZ.
  • İKİ KİŞİ
  • ELEMAN ARANIYOR
  • İSLAMOFOBİ
  • 9EYLÜL
  • CAMİİ VE CEMEVİ
  • YENİ KATILIM
  • DEĞER
  • PORTAKAL A.Ş.
  • ŞU UZUN GECENİN GECESİ OLSAM
  • CUMA
  • EGE ÇORUMLULAR FEDERASYONU
  • HEMŞEHRİ ADAYLARIMIZ/PENDİK İSTANBUL
  • ÇORUM BELEDİYE SPOR
  • iskipspor
  • VEFAT
  • DAVET
  • MASKE
  • SAHİL KİTABEVİ
  • ETİMESGUTTA YAŞAYAN ÇORUMLULAR
  • TUŞ KİLİDİ
  • ALPER BİLAN
  • A MİLLİ GÜREŞ TAKIMI
  • M.AKİF ERSOY
  • ÇORDEF
  • DUA
  • BÖLDÜRMEYİZ VATANI
  • MEHMET ŞAHİNBAŞ
  • GAYRI
  • CUMA
  • KAN BAĞIŞI
  • DÜĞÜN/DAVET
  • 30 AĞUSTOS
  • MEVLİT
  • GÖLBAŞI ÇORUMLULAR BİRLİĞİ
  • KATİPLER KONAĞI ÇANKAYA
  • DAVET
  • AMAN
  • LİMONLU SU
  • KEŞKE
  • CEMAL SAFİ
  • 26 AĞUSTOS 1071
  • ÇORM YÖRESİ ALEVİ VE SÜNNİ CEMAATLER
  • CUMA
  • 1.OLAĞAN GENEL KURUL
  • dikkat
  • ÖNEMLİ..!!!??
  • DÜĞÜN
  • SÜNNET
  • KÜLTÜR FESTİVALİ/ETİMESGUT
  • 1999 DEPREM ALLAH BİR DAHA YAŞATMASIN
  • CUMA
  • GAZİ
  • İNŞAAT MÜHENDİSİ ARANIYOR
  • ACİLL KANA İHTİYAÇ VAR
  • GENÇ HACILARIMIZ
  • DİL
  • KAPILDIM GİDİYORUM
  • TÜRK KIZILAYI KEÇİÖREN ŞUBESİ
  • ŞEHİT
  • DUA
  • MEVLİT
  • BABAOĞLU KÖYÜ
  • VEFAT
  • VEFAT
  • BUDUR
  • KUTLAMA
  • inal köyü
  • DÜĞÜN/DAVET
  • BETONLAŞIYORUZ
  • BUDAKÖZÜ
  • KIZILCAHAMAM ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • KALICI
  • ÇORUM ORTAKÖY
  • VALİ ATAMALARI
  • KADİR GECESİ
  • DÜĞÜN
  • ÇORUM BAL ÜRETİCİLERİ
  • ÖĞRENCİ BURSLARI
  • ÇİNLİLER KORKTU
  • YARIMSÖĞÜT KÖYÜ
  • CUMA
  • AKIL AKILDAN
  • DOST
  • KARGI İNCE ÇAY KÖYÜ
  • MAMAK SALLANDI
  • ÖNEMLİ
  • KADİR GECESİ
  • TÜRKÇE
  • EDEBİYAT SOFRASI
  • SÜLEYMAN GÖKÇE
  • ÇORDEF
  • SİYASET
  • ÇORUM FUTBOL TAKIMLARI
  • ÖNEMLİ DUYURU
  • ŞEHİT
  • OĞUZ BOYLARI
  • KEÇİÖREN ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • SÖZ VE HADİSLER
  • VÜCUDUMUZ
  • PAYLAŞALIM LÜTFEN
  • dikkat
  • UYANMA VAKTİ
  • CUMA
  • TİLKİ
  • UZUNYURT KÖYÜ
  • ÇESİAD
  • 07 ŞUBAT 1923
  • AFDER
  • MAMAK ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • İMİRLİ KÖYÜ
  • DÜNYA TÜRKLERİ AĞLIYOR.
  • KIBRIS BARIŞ HAREKATI
  • CUMA
  • DAVET
  • ÖNEMLİ..!!!??
  • DAVET
  • GAYRI DAYANAMAM BEN BU HASRETE
  • MÜLK SURESİ
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • ASLINDA
  • cuma
  • VEFAT
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • Yasin suresi
  • Nasıl bakarsan öyle görürsün
  • sözler
  • cuma
  • BEBEK
  • ACİLL KANA İHTİYAÇ VAR
  • VEFAT
  • YENİ KATILIM
  • BİR KİTAP BİR İNSAN
  • RAMAZAN
  • VEFAT
  • MANALI SÖZLER
  • VEFAT
  • DÜĞÜN
  • cuma
  • İSTİŞARE TOPLANTISI
  • KUTLAMA
  • SÜNNET
  • KALP VE İNSAN
  • HEMŞEHRİLERİMİZLE SOHBET SİNCAN/ANKARA
  • bERAAT KANDİLİ
  • cuma
  • Altındağ ve Hüseyingazi Çorumlular Derneği
  • YORUMSUZ
  • ONDOKUZLAR
  • 1.OLAĞAN GENEL KURUL
  • BABA
  • ANKAOS
  • AÇILIŞ
  • ADAY ADAYLARI
  • ADAY ADAYLARI
  • TEMENNİ
  • GÜNÜN DUASI
  • FARKLI GÖRÜŞLER BAŞARIYI GETİRİR
  • YORUMSUZ
  • 5.GENEL KURUL
  • HAYIRLI OLSUN
  • cuma
  • MİRAÇ KANDİLİ
  • AMAN DİKKAT
  • DÜĞÜN
  • YENİ KATILIM
  • YORUMSUZ SÖZLER
  • İSTİFA
  • cuma
  • RESMİYET
  • AKŞEMSETTİN
  • 1453
  • TÜRK BAYRAĞI
  • DAVET
  • İLBER ORTAYLI
  • DUA
  • DAVET
  • 19 MAYIS
  • REGAİP KANDİLİ
  • TEŞEKKÜRLER
  • İNALÖZÜ KÖYÜ
  • DAVET
  • KEÇİÖREN ÇORUMLULAR DERNEĞİ
  • ÜÇ AYLAR BAŞLIYOR
  • DAVET
  • HAYIRLI CUMALAR
  • KUTLAMA
  • ATO DA ÇORUM RÜZGARI ESTİ
  • KATİPLER KONAĞI
  • TRAFİK HAFTASI
  • İSTİFA
  • cuma
  • TEŞEKKÜRLER
  • OKUMA
  • YORUMSUZ SÖZLER
  • YENİ KATILIM
  • 23 NİSAN
  • cuma
  • ŞÜKÜR
  • TURİZM HAFTASI
  • KUTLU DOĞUM HAFTASI
  • HAYIRLI CUMALAR
  • POLİS TEŞKİLATI
  • ÖZLÜ SÖZLER
  • KUTLAMA
  • KUTLAMA
  • KUTLAMA
  • SEÇİM
  • YENİ KATILIM
  • HAMDİ ŞAHİNBAŞ
  • DUMLUPINAR ŞEHİTLERİ
  • BAŞSAĞLIĞI
  • HASAN HÜSEYİN TOPRAK
  • MANAV VE KADIN
  • İLE-İ-ŞİM VE TEKNOLOJİ
  • 1 NİSAN
  • biz biriz
  • www.corumlularbulusuyor.com
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YAŞLANDIKÇA ZENGİNLEŞİYORUZ
  • 27ARALIK
  • VERGİ HAFTASI
  • ACİLL KANA İHTİYAÇ VAR
  • ÇORUM TANITIM FİLMİ
  • KATILIMLAR DEVAM EDİYOR
  • MUHSİN YAZICIOĞLU
  • 18 MART
  • cuma
  • YENİ KATILIM
  • MANİDAR SÖZLER -1
  • DÜĞÜN
  • 18MART
  • YAŞLILARA SAYGI HAFTASI
  • GÖLBAŞI ÇORUMLULAR BİRLİĞİ
  • cuma
  • SİNCAN BEL SPOR/İSKİLİP SPOR
  • MANİDAR SÖZLER
  • TIP BAYRAMI
  • İSTİKLAL MARŞI
  • 18 MART
  • RIFAT KURTOĞLU
  • HALTER FEDERASYONU SEÇİM
  • YENİ KATILIM
  • ÇORDEF
  • EN SON NE ZAMAN
  • 25 mart 2009
  • DUA
  • OSTİM SPOR/İSKİLİP SPOR
  • HAMDİ-EMİNE ŞAHİNBAŞ
  • JAPONYA DAN MESAJ VAR
  • OSTİM SPOR/İSKİLİP SPOR
  • HAYIRLI CUMALAR
  • OZAN HÜSEYİN ÇIRAKMAN
  • DUYURU
  • HOCALI KATLİAMI
  • SABAH DUASI
  • MEVLANA
  • TEŞEKKÜRLER
  • DUYURU
  • ELEMAN ARANIYOR
  • SATILIK DİJİTAL KAMERA
  • DESTEK ZAMANI
  • HAYIRLI CUMALAR
  • TÜRKİYE HALTER FEDERASYONU
  • YENİ KATILIM
  • A.FINDIKLI KÖYÜ
  • DUA
  • TEŞEKKÜR
  • İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DUYURULUR
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ KATILIMLAR
  • ÇORUM SPOR
  • VEFAT
  • elektrikli otomobil
  • HAYIRLI CUMALAR
  • KABE İMAMI
  • HAYIRLI CUMALAR
  • BİZİ DİKKATE ALIN
  • RAHMET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ
  • ACİLLL
  • HAYIRLI CUMALAR
  • ÇİNLİLER
  • 03ARALIK DÜNYA ÖZÜRLÜLER GÜNÜ
  • YENİ KATILIM
  • ÖĞRETMENLER GÜNÜ
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • YENİ KATILIMLAR
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIMLAR
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ ÜYE
  • KATILIMLAR DEVAM EDİYOR
  • YENİ KATILIM
  • HAYIRLI CUMALAR
  • YENİ KATILIMLAR
  • MEVLİT KANDİLİ
  • MEHMET GÜNTER ÖNEL
  • YENİ ÜYE
  • fransada TÜRKLERİN AYAK SESLERİ
  • HALİL İBRAHİM ŞAHİNBAŞ
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • MEVLÜT
  • YENİ KATILIM
  • KATILIMLAR DEVAM EDİYOR
  • RAHMET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ.
  • ALLAH ANANLI BABALI BÜYÜTSÜN
  • YENİ KATILIM
  • VEFAT
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • VİLLA İSABELLA
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • teşekkür
  • ARAMIZA YENİ KATILANLAR
  • ÖĞRETMENLER GÜNÜ
  • TALİP BOYRAZ
  • KUTLAMA
  • MAHİR DOĞAN
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • SENDE GİZLİ
  • ELVAN YILDIZ
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • KURBAN BAYRAMI
  • FATMA BÖLÜKBAŞ
  • YENİ KATILIMLAR
  • VAN DA 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM
  • ŞEHİT
  • GEÇMİŞ OLSUN
  • TEŞEKKÜR
  • MEVLİT
  • ZİYARET
  • BEBEK
  • VEFAT
  • CUMA
  • İSTANBUL UN KURTULUŞU
  • ESAT KABAKLI
  • katılımlar devam ediyor
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • ASR SURESİ
  • YENİ KATILIM
  • DÜĞÜN
  • YENİ KATILIM
  • YENİ KATILIM
  • TEŞEKKÜR
  • YENİ KATILIM
  • KAZIM ŞAHİNBAŞ
  • UNUTMA
  • AİDATLI ÜYE
  • YARDIMLAŞMA
  • ÜYELİKTEN AYRILMA
  • YENİ KATILIM
  • ADEM ÇOŞGUN
  • YENİ KATILIM
  • BEKİR DAĞLI
  • ARAMIZA YENİ KATILANLAR
  • REGAİP KANDİLİ
  • KATILIMLAR SÜRÜYOR
  • ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE
  • OSMAN ŞENGÖZ
  • FURKAN MİTİLLİ
  • ONDOKUZLAR ŞÖLEN/KURULTAY TARİHİ
  • SİTEYE ÜYELİK
  • FACEBOOK VE DİĞERLERİ