ALPER BİLAN

Vakıflar; varlıklarını vatan ve milletine armağan edenlerin eserleridir.

Sevgili dostlar, hepimiz hayatımız boyunca farklı işlerle uğraşıyoruz, farklı amaçlara hizmet ediyoruz,farklı düşüncelerimiz var,farklı kentlerde yaşıyoruz.Ama ortak noktamızın vicdanlarımız olduğu kesin.Bizler vicdanlı ve merhametli insanların çoğunlukta olduğu bir toplumda yaşıyoruz.Bu sebeplerle de dayanışma ruhumuzun en üst düzeyde olduğunu biliyorum.Bir insanın karşılık beklemeden diğer ihtiyaç sahiplerine yardımcı olması yada sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi bedenler ve ruhlar üzerinde inanılmaz bir huzura kavuşmayı sağlıyor. İşte vakıflar ve vakıf hizmetleri; benliğimizi ve nefsimizi terbiye eden ve ihtiyaç sahiplerinin gözüyle de dünyaya bakabilmemizi sağlayan hayır faaliyetleridir.Vakıflar Haftası olması nedeniyle hem bu işin özünü paylaşmak hem de vakfeden kişi sayısını arttırabilmek umuduyla bu konuyla ilgili araştırdığım bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

“İnsanın yaradılışında varolan yardımlaşma duygu ve düşüncesi insanlığın tarihi ile yaşıttır. Her toplum yardımlaşma hususunda kendi yaşadığı zamanın sosyal yapısına göre bazı faaliyetlerde bulunmuştur. Yardımlaşmanın teşkilatlandırılmış en ideal şeklini ise vakıf olarak görmekteyiz.

Vakıf; kişinin taşınır veya taşınmaz mallarının hiçbir dış tesir altında kalmaksızın sırf kendi rıza ve isteği ile şahsi mülkiyetinden çıkarıp hayır ve hasenat gayesi ile yine kendisi tarafından belirtilen şart ve hizmetlerin yerine getirilmesi için ebedi olarak tahsis etmesidir. Bu durumda vakıf kuran kişi ile vakıf (Vakfeden) kişi arasında vakfın hangi şartlara göre yürütüleceğini belirten yazılı belgelere de VAKFİYE denilmektedir.

Vakfiyeler, mahkemelerde Hakimler ve şahitler huzurunda tanzim edilen belgeler olmalarından dolayı tarihi kıymeti haiz güvenilir belgelerdir. Sadece vakıf hizmetlerinin nasıl yapılması gerektiğini değil, aynı zamanda; hukuki, tarihi, coğrafi, toplumsal, iktisadi, dini vb. yönlerden kültürümüzü yansıtan bilgiler açısından da çok önemli bir hazinedir.

Vakfın tarihçesi çok eskilere dayanır. Dinimiz yardımlaşmayı ve ihtiyacı olanlara destek olmayı dinin temeli saymıştır. Vakıflar Osmanlılar zamanında daha da yaygınlaşmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da etkinliğini aynı ölçüde sürdürmüştür. 5 Haziran 1935’te çıkan bir kanunla “Vakıflar Genel Müdürlüğü” kuruldu. Ülkemizdeki vakıfların hepsinin yönetimi, bu teşkilata verildi.
Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet ederler. Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz.
Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımları büyüktür. Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir. Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoğaltmamız ve çalışmalarını desteklememiz gerekir.

İnsanlardaki yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacı ile 1985 yılından beri “Vakıf Haftası” kutlanmaktadır.”
Her konuda olduğu gibi vakıflar hakkında da bazı özlü sözler var tabi ki. .Lütfen bunları okurken en azından bu hafta süresince enpati yaparak ve BİR ELİN VERDİĞİNİ ÖBÜR ELİN GÖRMESİN ilkesi ile gerçekten yoksul olan kardeşlerimiz için bir şeyler yapalım. Bu güne kadar vakıf işlerine vakit ayıran ve maddi manevi destek veren tüm hayırseverlere Şahsım ve vakıf yönetimimiz adına teşekkür ediyorken sizleri özlü sözlerle baş başa bırakıyorum. Saygılarımla
Alper BİLAN
Çorum Vakfı
Ankara İl Başkanı
* Vakıf; yorgunu dinlendiren misafirhane, yetimi barındıran yurt, yoksulu güldüren yuvadır.

* Vakıf; cahili öğreten okul, açı doyuran aşevi, hastayı tedavi eden hastanedir.

* Vakıf; mutluluğa götüren kapsamlı ve görkemli bir yoldur.

* Vakıf kurumu; insanın insana, hatta insanın tüm canlılara sunabileceği hizmetin tümüdür.

* Vakıflar; en güzel bir sosyal hizmet tesisidir.

* Vakfa saygı, tarihe saygıdır.

* Vakıf; iman, sevgi ve manevi olgunluğun mahsulüdür.

* Vakıf; sevgi sembolü, insanlık dolu bir fazilet yoludur.

* Vakfa hizmet; halka hizmet, halka hizmet ise; hakka hizmettir.

* Vakıf; diriye şefkat, ölüye rahmet vesilesidir.

* İyiliklerin en güzeli ve en mükemmeli, sadakayı cariye olan vakıftır.

* Vakıflar; varlıklarını vatan ve milletine armağan edenlerin eserleridir.

* Vakfa hizmet kültür ve sanata hizmettir.

* Vakıflar; geçmişe saygı, geleceğe teminattır.



1836 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın