RANA İSLAM DEĞİRMENCİ

ARAMIZA YENİ KATILAN RANA HANIM'A HOŞ GELDİNİZ DER;SİTE ÜYELERİMİZE VE ZİYARETÇİLERİMİZE DUYURURUZ.
Rânâ
 (İslâm) Değirmenci,

Bilecik’te doğdu.  Adapazarlı olup,  kökleri Bosna’ya dayanır. Mülkiyeli bir babanın üç kız çocuğunun en büyüğüdür. Babasının memuriyeti sebebiyle ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde yaptı. 1988 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Pedagojik Formasyon aldı. Edebiyat Öğretmenliği’ne 1989 yılında Nevşehir’de başladı. Daha sonra, sırasıyla Kahramanmaraş, Kütahya illerinde öğretmenlik yapan Değirmenci, halen Ankara’da mesleğini sürdürmektedir.

 

    Değirmenci, 2006 yılında yapılan Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselmesi Sınavı’nda “Uzman” unvanını aldı. 2007 yılında MEB-TEV-Vodafon protokolü ile gerçekleştirilen Öğretmene Proje Yaptırma Eğitimi Projesi’nde (OPYEP) Anadolu Öğretmen Liseleri Sosyal Bilimler Alanı öğretmenlerinden kurulu 7 kişilik ekiple tamamlanan Küçük Einstein’lar (Üstün Yetenekliler) projesi ile MEB’ın yetiştirdiği 155 “Proje Formatörü” içinde yer aldı. Eğitimci Yazarımız, 22 yıldır görev yaptığı tüm okullarında dergi, bülten ve kitap çıkarma; tiyatro çalışmaları, projeler, eğitim senaryoları hazırlamakonularında aktiftir.

 

    Küçük yaşlarından itibaren “ kitap okuma” ve “ yazı yazma” sevdalısı olan Yazarımız, birikimlerini ilk defa 2004 -2006 yıllarında iki yıl süre ile Ege Bölgesi’ne yönelik çıkan Kütahya Akis gazetesinde, kendisine ait “Şakayık” adlı köşesinde geniş okuyucu kitlesi ile paylaşmıştır. 2004 yılında Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenler arası Anı yarışmasında “Kıymet Abla” eseri ile birincilik almıştır.

     21-23 Ekim 2011 tarihleri arasında KIBATEK (Kıbrıs-Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) tarafından düzenlenen Uluslararası “Yazarlar, Şairler, Akademisyenler” toplantısına

“Yüreğim Közü: Türkçe” adlı Bildirisi ile Türkiye adına katılan konuşmacılar arasında yer almıştır. Aynı toplantıda “Sen Yüreğimsin” isimli şiirini kendi hazırladığı slayt eşlinde seslendirmiş ve konuşmacılara bilgisayar desteği sağlamıştır.

 

    Ayrıca Türk Eğitim ve Sevgi Derneği’nin Ankara-Keçiören Temsilciliği tarafından 24 Kasım 2011 Öğretmenler  Günü münasebetiyle açtığı “Mesleğimi Seviyorum, Çünkü…” konulu kompozisyon yarışmasında“Öğretmenim, Öğretmen Oldum!” adlı eseri ile birincilik almıştır.

“Edebiyatın bir hayat duruşu” olduğuna inanan Yazarımız, daha çok deneme, hikaye, anı, şiir yazmakta; şiir seslendirmektedir. Evli ve ikisi kız, biri erkek üç çocuk annesi olan Değirmenci, orta derecede İngilizce bilmektedir. Yazarımız, KIBRIS-BALKANLAR-AVRASYA-TÜRK EDEBİYATLARI KURUMU (KIBATEK) ÜYESİDİR.

 

*Basılan Kitapları:

 

Hikaye: Oyma Sandığımda Saklı Renklerim-Eylül 2011

Şiir: El Yüreği Tutunca-Eylül 2011

 

*Kitap Dosyaları:

“Denemeler”-Kandil

“Edebiyat Denemeleri”-Edep İçre

Anılar-(Öğretmenlik Anıları)

Anılar-(Anadolu Anıları)

 

*Öğrencileri ile yer aldığı kitaplar:

-Sohbet: “Keyf-i Muhabbet”  Ayyıldız Anadolu Lisesi Kültür-Eğitim Sohbetleri-Mart 2010 (“Edebiyat, Hayat ve Ben” isimli sohbeti ile)

-Hikaye: “Bizim Hikayelerimiz” Haziran 2010 (11 öğrencisinin de hikayesinin bulunduğu Pursaklar İlçe MEM’in yayınladığı kitapta iki hikayesi yer aldı.)

-Şiir Kitabı: Ayyıldız Anadolu Lisesi öğrencilerinin şiirlerinden oluşan 2011 çalışması sürmektedir.

-Bültenler, Dergiler: Şubat 2009 yılından bu yana Ayyıldız Anadolu Lisesi Aylık Bülteni ve yıllık dergisini çıkarmaktadır.

Bunlara ilaveten,

“Tut ki Aşk, Hülyadayız” isimli, henüz yayınlanmamış şiiri Ayyıldız Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Ahmet Evren Esen tarafından bestelenmiş olup; “Ayyıldız Anadolu” isimli şiiri “Okul Marşı” olarak bestelenmektedir.

   

*Projeleri:

-Küçük Einstein’lar (Üstün Yetenekliler) (2007, Kocaeli-Gebze, 7 kişilik Öğretmen Proje Ekibi içinde)

-AB Sürecinde MEB Okullarında Dil-Edebiyat Dosyası (2008, Kütahya, Proje Koordinatörü olarak KAOL öğrenci proje ekibi ile)

-Okulda Empati: (2010, Pursaklar Fen Lisesi öğrencileri ve Biyoloji Öğrt.Dr.Hülya Bal ile birlikte)

-Mutlu Öğrenci: (2010, Pursaklar Fen Lisesi öğrencileri ve İngilizce Öğrt. Esra Çakır ile birlikte)

-Proje Yazılımı: Ankara ilinde Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle iki ayrı proje ekibinin gerçekleştirdiği Yedi İl Yedi Renk Türkiye (Mart 2011) ve Hayal Sandığı(Haziran 2011) isimli 2 (iki) Sosyal Projenin Formatörlük ve Raportörlük görevini üstlenmiştir.

 

*Kısa Belgesel: “İstiklal Şairi Akif’ten, İstikbal Sembolü Âsım’a” (Mart 2012)

 

*2 KİTAP

     

*Şiir kitabı: “EL YÜREĞİ TUTUNCA”

    Şiir kitabının tamamı “hayat ve insan” teması üzerine… Günümüz insanının da “tasavvuf” anlayışına uygun “duruş” sergilemesinin yanında, evrensel kimliğine de sahip çıkarak; aydın, üretici, duyarlı, tüm insanlara ve tüm varlıklara sevgi dolu olabileceği mesajını veren duygularla ve “kavramlarla” dolu şiirleri…

     Ruhun ölümsüzlüğü bilincine ulaşmış, “Güzeli” ve “Sevgiyi” yakalama arzusundaki insanın, “özünden” ilham alarak; nefsini terbiye etmesi gerektiğine inanıyor. Şiirlerinde; Tasavvufun ve Divan Edebiyatı’nın çok sevdiği motifleri, imajları, sanatları var; fakat “söyleyişleriyle” bulunduğu yüz yılın da farkındayım diyor ve büyük bir dikkatle “Yaşayan Türkçe’yi dillendiriyor. Kullandığı söz sanatları çok fazla değil; hatta bazı mısraları çok basit –hemen akla gelindiği şekilde- yazılmış hissini de verebiliyor. Yazara göre, ben “basitlik/yalınlık/kolaylık” içinde “zor olanı” “görmeye” uğraşıyor ve “zor”u anlatıyor.  Ama, zoru ancak herkesin anladığı “Yaşayan Türkçe” ile anlatabileceğine de inanıyor.

     “Derviş”, “gül”, ”ney”, ”can”, “semazen” hem şiirlerine sızdı hem de kitabının içini bezeyen süslemeler oldu… Bu ögeler ve bu ögelerin “ben”e ve “okuyucu”lara çağrıştırdıkları, tamamıyla  “ben”i  ve hayata bakışını , “şiirini” yansıttığı/yansıtabileceği için memnun.

     Şiir kitabı dört bölümden oluşuyor:

Birinci bölüm “Mânâ”: Hayatın benim için anlamı.

İkinci bölüm “Ney”: İnsan ve ben.

 Üçüncü bölüm “Ân”: “Derviş” misâli bu hayatta dönüp duran “ben”in(benliğinin) “ân”ı yakalayışı (Aşk’a Bakış).

Dördüncü bölüm: Hayatı, insanı ve aşkı tanımaya uğraşan “ben”in karşılaştığı, sahip çıkmaya uğraştığı “Tablo” ve “Renkler…”

Şiir kitabı annesine şu şekilde ithaf edilmiştir:

“Doğduğum gün O Kocaman Yüreğiyle sonsuzluğa uzanan Parlak Yıldızımı elime veren “Necmiye” isimli Canım Annem’in hatırasına…”

ŞİİR KİTABI: "EL YÜREĞİ TUTUNCA" 136 sAYFA(45 şİİR) ANKARA- EYLÜL 2011 ISBN: 978 - 605 - 62483 - 0 - 6

        Hikaye Kitabı:   “OYMA SANDIĞIMDA SAKLI RENKLERİM”

    Hikâyelerin ana teması yine, kalbi ile duyan; kalbinin terazisi  ile hayatı cesur ve güzel gören, gördüklerine sahip çıkan insanı anlamak ve anlatmak…

“Hayatı güzel görmek” diyebiliriz, kısaca… Gördüğü güzeli olabildiğince samimi, süsten uzak ve benliğini yakan, yakalayan yönleri ile anlatmaya çalışmış.

    Hikâye kitabı da iki bölümden oluşuyor:

Birinci bölüm: “Gözleri Bulursanız”… Hayatın içinden, ancak “gözlerin” görebileceği gerçek insan manzaraları…

İkinci Bölüm: “Muhteşem Manzara”…  Yazarın hayatı görüşü… Çoğu kurgu olan, bu bölümdeki hikâyelerde de güzel, aydınlık ve cesur hayat için atan kalbi ve hayatın renklerini görebilirsiniz…

HİKÂYE KİTABI: "OYMA SANDIĞIMDA SAKLI RENKLERİM" 120 SAYFA (20 HİKAYE) ANKARA- EYLÜL 2011 ISBN: 978 - 605 - 62483 - 1- 3

 (alıntıdır)



1107 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın